Gå til hovedindhold

Hvad dine drømme virkelig betyder

REM-søvn giver dig en bedre forståelse af dig selv.

Furthermore og DUXIANA præsenterer  Life, Awakened  en serie videoer og artikler, der sætter fokus på dyb, regenerativ søvn som udgangspunkt for en aktiv, sund livsstil.

"Ud over at sove godt, vil du gerne drømme godt," siger Rubin Naiman, ph.d., der er klinisk adjunkt i medicin ved Center for Integrative Medicine ved University of Arizona i Tucson. "Mennesker, der ikke drømmer godt, har psykisk forstoppelse, og det kan bidrage til lidelser som depression og angst i dagligdagen."

På mange måder er REM- søvn, hvor de fleste drømme opstår, hjernens bedste tidspunkt til at bearbejde minder og grave ned i psyken. Selvom man ikke helt har forstået denne forbindelse, er drømmen stærkt forbundet med følelsesmæssig sundhed.

Med de rigtige strategier kan du drage fordel af det, dine drømme har at tilbyde, og bruge dem til at forbedre din præstation, løse dine problemer og meget mere. Sådan gør du:

De hjælper dig med at arbejde med dine følelser. 

Tænk på REM-søvn som en gratis terapitime. "De oplevelser, vi ikke behandler, når vi er vågne, bearbejder vi under REM-søvnen," siger Naiman og tilføjer, at ca. to tredjedele af folks drømme om natten indeholder negative følelser som frygt eller angst. Det er sundt: Det betyder, at du behandler følelser eller begivenheder, du måske har ignoreret i løbet af dagen.

At drømme er en ubevidst måde for en person at bearbejde ting på i hjernen. Ud over at have drømme har det at huske dem også været forbundet med bedre mental sundhed.

Brug det som en fordel:

Hav en dagbog ved siden af din seng så du bedre kan genkalde dig dine drømme. Når du vågner, så prøv at huske din sidste drøm. Skriv straks ned, når du mener, at du har forstået noget af den. Inden for 7-10 dage bør du begynde at huske dine drømme oftere.

Du kan også overveje at tale med din læge om at tage B6-vitaminer: En ny undersøgelse fra University of Adelaide i Australien viste, at folk bedre kunne huske deres drømme, hvis de tog 240 milligram før sengetid.

De giver dig mulighed for at tænke ud af boksen.

Brug det som en fordel: 

Folk har ofte lysende øjeblikke, mens de falder hen. "Drømme smider al logik ud af vinduet og giver os mulighed for at tænke ud af boksen i stedet for at gå samme vej igen og igen," siger Deirdre Barrett, ph.d., adjunkt i psykologi på Harvard Medical School i Boston. Hun har talt med flere sportsfolk, som fandt ud af, hvordan de kunne forbedre deres præstation, mens de lå bevidstløse i deres senge, som f.eks. en tennisspiller, der (i bogstaveligste forstand) drømte om en bedre måde at serve på.Øv dig i drømmeinkubation, som Barrett forklarer i sin bog The Committee of Sleep. Før du går i seng, skal du skrive dit problem ned, visualisere det, og når du falder hen, skal du fortælle dig selv, at du gerne vil løse problemet, når du sover. Når du vågner, kan du bruge et par minutter på at reflektere over din drøm. (Sørg for at have pen og papir i nærheden, hvis du pludselig får en god idé.) Da Barrett bad en række college-studerende om at løse deres personlige problemer, mens de sov, vågnede ca. halvdelen op efter at have drømt om problemet, og de fleste af dem følte, at deres drøm var en løsning.

De advarer om dine potentielle helbredsproblemer. 

De episoder, der opstår under søvnen, kan bringe skjulte helbredsmæssige bekymringer frem i lyset. "Når vi drømmer, får vi nogle sanselige input, som vi ignorerer om dagen, når vi fokuserer på andre ting," siger Barrett.

Forskere har fundet ud af, at mange kvinder drømmer om brystkræft, før de bliver diagnosticeret. Undersøgelser viser også  , at idiopatisk REM-søvn adfærdssyndrom (RBD), hvor mennesker udlever livlige, intense og voldsomme drømme, er en tidlig indikator for degenerative sygdomme som Parkinsons og demens.

En anden artikel fra Sleep Medicine viste, at personer med søvnapnø ofte har mareridt om kvælning, som forsvandt hos 91 % af patienterne, når de begyndte at bruge en maskine med kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP).

Drømme kan dog ikke spå om fremtiden. "Det er mere som et tidligt varslingssystem, en måde at holde øje med mulige problemer, der senere kan verificeres eller ikke, når man vågner," siger Kelly Bulkeley, ph.d., direktør for Sleep and Dream Database.

Brug det som en fordel: 

Drømmes betydning kan være mere metaforisk end bogstavelig. "Det kan være nødvendigt at grave lidt dybere for at finde ud af, hvad kræftsygdommen i dine drømme betyder for dig," siger Naiman. "Når du udvikler en vane med regelmæssigt at være opmærksom på dine drømme, vil du bedre kunne forstå, hvad de betyder." Det er værd at tage en tur til lægen, hvis du lider af RBD, eller dine natlige eventyr har gjort dig opmærksom på et problem. Hvis du drømmer om nogle bestemte helbredsproblemer, kan det være tid til at lave en længe ventet aftale hos din læge.

Optimal sundhed er en ligesidet trekant af fysisk kondition, ernæring og søvn. Furthermore og DUXIANA har indgået et samarbejde om at levere en række artikler, der hjælper dig med at prioritere denne trekant og dermed optimere din præstation. Læs alle artiklerne fra Furthermore her , og gør dig klar til en opvågning.

 

Relateret