Gå til hovedindhold

Rensning af hjernen under søvn

En nyligt gennemført undersøgelse foretaget af Maiken Nedergaard, medleder af University of Rochester's Center for Translational Neuromedicin, har afdækket tilstedeværelsen af et system, der skyller affaldsstoffer ud af hjernen.

Undersøgelsen, der er publiceret i tidsskriftet Science, viser, at hjernens unikke metode til at fjerne affaldsstoffer – kaldet det glymfatiske system – primært er aktivt under søvn.

Det system, der er ansvarligt for bortskaffelse af celleaffald i resten af kroppen, lymfesystemet, strækker sig ikke til hjernen. I stedet pumper hjernen rygmarvsvæske gennem hjernens væv og skyller affaldsstoffer tilbage i kredsløbssystemet, hvor det til sidst finder vej til det overordnede blodcirkulationssystem og i sidste ende til leveren.

Det er vigtigt at fjerne affaldsstoffer fra hjernen i tide. Hvis affaldsstofferne får lov til at samle sig eller blive i kroppen for længe, bliver de giftige, ødelæggende eller dræbende for cellerne. Hjerneceller er særligt skrøbelige, og mange neurologiske lidelser som Parkinsons, Huntingtons og ALS er forbundet med hjernecelleskader på grund af stofskifteprodukter. Alzheimers sygdom er f.eks. kendetegnet ved en ophobning af stofskifteproduktet amyloid beta, som medfører demens.

Læs hele undersøgelsen

Relateret