Gå til hovedindhold

Smerter i den midterste del af ryggen, og hvordan du lindrer dem

Det thorakale område af din ryg (øverst til midt på ryggen eller midt på ryggen) kan gøre ondt af mange forskellige årsager. Smerter i den midterste del af ryggen er typisk ikke et resultat af et mere alvorligt rygproblem. Smerter i den midterste del af ryggen kan dog skyldes en række daglige aktiviteter eller mere alvorlige lidelser eller sygdomme. Se nogle af de almindelige årsager til samt risikofaktorer og behandlinger for smerter i den midterste del af ryggen nedenfor.   

Hvad er årsagen til smerter i den midterste del af ryggen?

Skader

Selvom vi forsøger at undgå dem, er skader en af de mest almindelige årsager til smerter i den midterste del af ryggen. Skader kan omfatte diskusprolaps, forstuvninger eller mere alvorlige frakturer. Den thorakale rygsøjle er ekstremt stærk og modstandsdygtig, da den er bygget til at understøtte overkroppen og de indre organer. Hvis du oplever smerter i den midterste del af ryggen, skyldes det sandsynligvis et fysisk eller eksternt traume i denne del af ryggen.

Tilstande eller sygdomme

Smerter i den midterste del af ryggen kan også skyldes en lang række lidelser eller sygdomme. Slidgigt og degenerativ diskussygdom er kendt for at kunne give ubehag i dette område. Derudover kan smerter i den midterste del af ryggen være et symptom på galdeblæresygdom og endda hjerteanfald (dette hjerteanfaldssymptom opleves oftere af kvinder). Hvis du føler pludselige og vedvarende smerter i den midterste del af ryggen i mere end et par minutter ad gangen, skal du straks søge lægehjælp.

Dårlig kropsholdning

Sidder du hele dagen bøjet over din computer for at få alle detaljerne i regnearket til at gå op? Eller sover du i dårlige stillinger og vender og drejer dig for at kunne ligge godt? Dårlig kropsholdning i løbet af dagen eller mens du sover, kan give dig smerter i den midterste del af ryggen, der kan være svære at komme af med uden at ændre dine vaner og omgivelser.

Hvem har risiko for smerter i den midterste del af ryggen?

Næsten alle kan få smerter i den midterste del af ryggen. Denne type rygsmerter er mindre typisk ved f.eks. graviditet, som lægger pres på lænden, selvom smerter i den midterste del af ryggen bliver mere almindelige, efterhånden som du bliver ældre.

Hvordan behandles smerter i den midterste del af ryggen?

1. Tag hånd om smerten

Hvis du oplever smerter i den midterste del af ryggen, som ikke er specielt voldsomme eller konstante, kan du prøve at bruge varme eller kulde. Varmepuder hjælper med at lindre stivhed og ømhed, mens is kan hjælpe med at reducere hævelse. Du kan også prøve smertestillende håndkøbsmedicin (sørg for at følge anvisningerne på pakken). Men hvis smerterne varer ved, er det vigtigt at søge læge.

2. Identificer den underliggende årsag

En læge eller kiropraktor kan hjælpe dig med at identificere, hvad der specifikt forårsager dine smerter i den midterste del af ryggen. Din læge kan henvise dig til en specialist, som kan diagnosticere eller i det mindste fjerne almindelige årsager til smerter i den midterste del af ryggen. Hvis du får en udredning af en læge, vil du i samarbejde med vedkommende kunne planlægge et behandlingsforløb, der kan være med til at håndtere sygdommen.

3. Fysioterapi

En fysioterapeut kan hjælpe dig ved at give dig nogle øvelser, der er med til at styrke de svækkede rygmuskler, så du ikke får skader eller spændinger på grund af overanstrengelse.

4. Fjern forhindringer for god kropsholdning

De møbler, du tilbringer mest tid i, skal være så ergonomisk støttende som muligt. Invester i en god kontorstol på arbejdet, og leg med indretningen af dit skrivebord og din computer for at etablere en arbejdsplads, der giver dig mulighed for at opretholde en god kropsholdning. Hvis du synker ned i den gamle sofa, indtil din hage praktisk talt rammer brystkassen, bør du overveje at købe en ny. Og hvis du vågner op med ømhed og ondt i den midterste del ryggen, er det tid til at se efter en ny seng.

Selvom du ved, at dine smerter i den midterste del af ryggen skyldes en tilstand som degenerativ diskussygdom eller slidgigt, kan en mere støttende seng lindre trykket på rygsøjlen, give musklerne mulighed for at slappe af og hjælpe dig med at få den hvile, du har brug for. DUX-sengen er designet til at give kontinuerlig, trykfri støtte hele natten – hver nat. En seng fra DUXIANA kan måske hjælpe dig med at lindre dine smerter i den midterste del af ryggen og være et værktøj, der kan understøtte de behandlingsmuligheder, din læge anbefaler, uanset hvilken underliggende årsag der er tale om.

Relateret