Gå til hovedindhold

Smerter i den øvre del af ryggen og hvordan du lindrer dem

Smerterne i den øvre del af ryggen kan afholde dig fra de aktiviteter, du elsker. Lad ikke smerter i den øvre del af ryggen påvirke dit liv negativt. Identificer den underliggende årsag, og tag hånd om den, så du kan leve dit liv fuldt ud. Nedenfor ses en liste over nogle almindelige årsager til smerter i den øvre del af ryggen samt nogle måder at håndtere dem på.

Hvad forårsager smerter i den øvre del af ryggen?

Problemer med led eller diskus

Smerter i den øvre del af ryggen kan forårsages af skader eller svækkelse som f.eks. diskusprolaps, diskusfrakturer eller degenerativ diskussygdom. Derudover kan de led, der forbinder ribbenene med rygsøjlen, blive irriterede eller pådrage sig en skade. En læge kan hjælpe dig med at afgøre, om led- og diskusproblemer er årsag til dine smerter i den øvre del af ryggen.

Muskelirritation

Der er store muskelgrupper i den øvre del af ryggen, som forbinder dine skulderblade, brystkasse m.m. Disse muskler er en almindelig kilde til ømhed for mange mennesker og kan nemt blive skadet eller overanstrengt af mange typer aktiviteter. Selvom du ikke dyrker intens træning, der kan påvirke den øvre del af ryggen, kan du have mange spændinger i skulderområdet, hvilket kan føre til smerter i den øvre del af ryggen. Dårlig kropsholdning kan ofte irritere musklerne i den øvre del af ryggen, f.eks. hvis du sidder bøjet ind over et skrivebord eller sover i en seng, der ikke giver støtte, eller hvis du bruger puder, der er for faste eller for bløde.

Hvem har risiko for smerter i den øvre del af ryggen?

Alle kan opleve smerter i den øvre del af ryggen, men sportsfolk har en lidt større risiko for at få skader på den øvre del af ryggen og skuldrene. Selvom skulderskader normalt opstår i leddene mellem skuldre og arme, er det også risiko for at vride, forstrække eller overanstrenge de store muskelgrupper i den øvre del af ryggen under intense aktiviteter som roning, fodbold, brydning m.m.

Hvordan behandles smerter i den øvre del af ryggen?

Massage eller varme-/kuldebehandling

Hvis dine smerter i den øvre del af ryggen er relativt milde, kan du føle en stor lindring med en god massage. Du kan også prøve at bruge varmepuder og/eller isposer (du vil måske opleve, at det er særligt nyttigt at skifte mellem dem) for at lindre muskelirritation og hævelse. Smertestillende håndkøbsmedicin kan også hjælpe. Men disse metoder alene løser ikke nødvendigvis de underliggende problemer, der forårsager smerter i den øvre del af ryggen.

Fysioterapi og/eller operation

Hvis du har en særlig lidelse, skade eller sygdom, der forårsager smerter i den øvre del af ryggen, kan lægen anbefale operation efterfulgt af fysioterapi eller blot fysioterapi alene. Fysioterapeuter kan hjælpe dig med at restituere efter skader og svækkede led eller diskusser og forhindre nye skader ved at styrke den øvre del af ryggen.

Fjernelse af stressfaktorer og udskiftning af ikke-støttende møbler

Hvis du oplever overdreven stress i dit liv, uanset om det skyldes dit job eller et hektisk hjemmeliv, skal du gøre, hvad du kan for at løse problemet helt grundlæggende. Vurder, om et nyt job eller en ny stilling i din virksomhed kan hjælpe dig med at forbedre balancen mellem arbejde og fritid eller finde måder at få mere tid til egenomsorg på. For de fleste af os sidder spændingen i den øvre del af ryggen – under halsen og mellem skulderbladene. Ved at reducere stress kan du ikke alene frigøre dig fra denne spænding, men også frigøre dig fysisk og mentalt, så du kan opnå større produktivitet på arbejdet og nyde din fritid.

Smerter i den øvre del af ryggen kan også forværres af dit skrivebord, din stol eller andre møbler i dit hjem. Hvis du har svært ved at sove, eller hvis du vågner med smerter i den øvre del af ryggen, er det sandsynligvis på grund af din seng. Du tilbringer cirka en tredjedel af dit liv i sengen – du skylder dig selv at undersøge og investere i en madras, der støtter din krop og rygsøjle i en naturlig afslappet stilling, så du kan få en dyb og styrkende søvn.

DUX-sengen er designet til at lindre alle typer rygsmerter, herunder smerter i den øvre del af ryggen. Hvis du lider af smerter i den øvre del af ryggen, kan det være en god idé at se nærmere på DUX' puder og den innovative DUX Xleep-pude med indvendige fjedre. Den kontinuerlige støtte fra DUX' puder og madrasser kan hjælpe dig med at få den hvile, du behøver for at vågne helt frisk. Selvom du lider af smerter i den øvre del af ryggen på grund af en kronisk lidelse, kan DUX-sengens trykfri støtte hjælpe med at lindre dine rygsmerter og give dig en bedre søvnkvalitet. DUX-sengen fås i  butikker verden over.

Relateret