Gå til hovedindhold

Vores designer

Bruno Mathsson

Med sit exceptionelle design og fokus på komfort og kvalitet har Bruno Mathsson skabt møbelklassikere, der nydes gennem generationer. Ingen har haft større indflydelse på moderne svensk møbeldesign end Mathsson.

At sidde behageligt er en kunst, men burde ikke være det. Siddemøbler bør produceres så kunstfærdigt, at det ikke skal være en kunst at sidde i dem.

Bruno Mathsson

Historien om Bruno Mathsson

DET ER SVÆRT AT FORESTILLE SIG, hvor svensk design ville være i dag uden arkitekt og designer Bruno Mathsson. Mathsson blev af mange betragtet som en af de største møbeldesignere i det 20. århundrede. Han hjalp os med at skabe moderne svensk stil og påvirkede generationer af designere med sin betoning af komfort og kvalitet. Han blev født i Värnamo i 1907, og det stod klart tidligt i hans liv, at han ville gå sine egne veje. Han var motionist og vinterbader og tilbragte en stor del af året med at sove udendørs i en specialbygget seng. For at klare kulden havde han en flyverhat på, som han havde foret med ballonsilke. Mathssons kærlighed til naturen havde direkte indflydelse på hans design. Han yndede at bruge naturlige materialer som hør, læder og træ. Du finder ikke mange rette vinkler i Mathssons design. I stedet blev hans organiske kreationer omhyggeligt formet, så de passede til menneskekroppen. For at skabe den perfekte kurve til f.eks. en stol satte han sig i en snedrive og studerede den form, som hans krop efterlod.

INTERAKTIONEN mellem hans møbler og de mennesker, der bruger dem, forblev vigtig gennem hele hans karriere. Mathsson og Eric Ljung fra DUX mødtes i 1950'erne og blev venner. I 1960'erne og 1970'erne indledte Mathsson et tæt kreativt partnerskab med DUX. Mathsson brugte en stor del af sin tid på forskning og udvikling. Han kaldte det "siddemekanismen". Det resulterede i møbler skabt med et kompromisløst engagement i form og funktion. Hos DUX har vi haft æren at producere vores Jetson-, Pernilla-, Karin- og Ingrid-stole siden 1969. I dag er de kendt verden over for deres exceptionelle elegance og komfort. "Møbler skal produceres med en sådan færdighed, at det ingen færdighed kræver at sidde i dem," erklærede Bruno Mathsson. Dette statement har resulteret i en række ikoniske møbler, der vil blive elsket i generationer.

1907
Bruno Mathsson fødes i Värnamo.

1930
Mathsson præsenterer en barokstol på en udstilling i Värnamo og får tildelt et legat. Han bruger pengene på at rejse til Stockholm, hvor han henter inspiration.

1937
Mathsson får sin internationale debut i den svenske pavillon i Paris Expo. Udtrykket "Swedish Modern" er opfundet.

1944
Mathsson designer stolen Pernilla, opkaldt efter journalisten Pernilla Tunberger.

1948–49
Mathsson og hans kone Karin rejser til USA, hvor de møder Charles og Ray Eames, Hans og Florence Knoll, Marcel Breuer og Frank Lloyd Wright.

1966
Jetson-stolen fremstilles i et unikt design med affjedret sæde.

1969
Karin-stolen lanceres og er en øjeblikkelig succes.

1984
Bruno Mathsson Award grundlægges

DUX-møbler designet af Bruno Mathsson

Andre DUX-designere