Gå til hovedindhold

Aktiviteten, der kaldes søvn

De fleste mennesker sætter pris på deres søvn som en tid med salig inaktivitet. Men forskning viser, at søvn er en meget aktiv tilstand. Vi skifter stilling i løbet af natten – hvilket er både normalt og nyttigt for at opretholde et godt blodomløb. Kroppen frigiver vigtige hormoner under søvnen. Vores immunforsvar genstartes. Og hjernen er i gang med en række vigtige oprydningsfunktioner.

De to søvntilstande

De to "søvntilstande" skal ikke forveksles med "søvnstadier", men er: REM, som står for Rapid Eye Movement, og NREM eller non-Rapid Eye Movement.

NREM

Når vi begynder at falde i søvn, går vi ind i NREM-søvn. NREM-søvn består af alle fire søvnstadier. REM-søvn forekommer dog periodisk gennem hele cyklussen.

REM

Opstår først ca. 90 minutter efter, at du er faldet i søvn, og kommer igen ca. hvert 90. minut og bliver længere senere på natten.

  • Giver energi til hjerne og krop
  • Understøtter ydeevnen i dagtimerne
  • Hjernen er aktiv, og der kommer drømme
  • Øjnene farer frem og tilbage
  • Kroppen bliver ubevægelig, da musklerne lukker af

REM a Little Dream for Me

REM har fået sit navn efter de hurtige øjenbevægelser, der opstår i dette søvnstadie. Det er også kendetegnet ved et pludseligt og dramatisk tab af muskelspænding. Faktisk er skeletmuskulaturen hos en person under REM-søvn effektivt lammet. Dette stadie er kendetegnet ved et niveau af hjernebølgeaktivitet, der svarer til en opvågningstilstand, og er det søvnstadie, hvor der opstår drømme. REM-søvn blev første gang dokumenteret af forskere i 1953. Da drømme var et vigtigt emne i psykologstudiet, blev denne opdagelse anset for at være banebrydende. Dette uddrag stammer fra deres rapport:

Den levende erindring, der kunne fremkaldes midt om natten, hvor en forsøgsperson vågnede, mens hans øjne bevægede sig hurtigt, var intet mindre end mirakuløst. Det [så ud til at åbne] ... en spændende ny verden for de forsøgspersoner, hvis eneste tidligere drømmeminder havde været den vage erindring morgenen efter. I stedet for måske at kaste et flygtigt blik ind i drømmeverdenen hver nat, kunne forsøgspersonerne nu opleve helt op til ti eller tolv drømme hver nat.
(Dement, 1978, s. 37; citeret i Pinel, 1993)

Mens du sov

I de dybe stadier af NREM-søvn (stadie 3 og 4) reparerer og regenererer kroppen væv, opbygger knogler og muskler og ser ud til at styrke immunforsvaret. Efterhånden som man bliver ældre, sover man lettere og får en mindre dyb søvn. Aldring er også forbundet med kortere perioder med søvn, selvom undersøgelser viser, at den nødvendige mængde søvn ikke synes at aftage med alderen. Hvis søvnen bliver afbrudt, har kroppen ikke tid til at gennemføre alle de faser, der er nødvendige for muskelreparation, hukommelseskonsolidering og frigivelse af hormoner, der regulerer vækst og appetit. Så vågner vi mindre parate til at koncentrere os, træffe beslutninger eller engagere os fuldt ud i skole, arbejde og sociale aktiviteter.

Relateret