Gå til hovedindhold

Hydrering og søvnkvalitet

Dette er et uddrag fra Life, Awakened – en serie videoer og artikler, der sætter fokus på søvnens kraft, hvis man ønsker en aktiv og sund livsstil.

Sammen med motion og gode ernæringsvaner er eksperter enige om, at søvn er lige så grundlæggende for en atlets sundhed og præstationer. Men undersøgelser viser, at ud over faktorer som rumtemperatur og lys fra elektronik spiller hydrering også en rolle, når det drejer sig om at opnå den restituerende søvn. Ifølge National Sleep Foundation kan mangel på væske svække søvnen, så du føler dig sløv og irritabel i løbet af dagen.

"Selv en let dehydrering vil få dig til at sove mindre tungt," tilføjer Chris Winter, M.D., der er søvnspecialist med base i Charlottesville, Virginia. Her lægger han vægt på en ideel tidslinje for hydrering.

1: DRIK ET GLAS VAND, SÅ SNART DU VÅGNER

Ved at trække vejret mister vi en betydelig mængde vand, når vi sover, forklarer Winter, som foreslår, at man rækker ud efter et glas koldt vand eller vand med stuetemperatur om morgenen. "Din krop skal bruge mere energi på at varme vandet op til kropstemperatur, hvilket er med til at øge stofskiftet," siger han. Hvis du har brug for ekstra energi, kan du prøve at tilsætte lidt citron eller en immunitetsfremmende tinktur som f.eks.  Echinacea.

2: VENT TO TIL TRE TIMER, EFTER DU VÅGNER, MED AT DRIKKE KAFFE

Winter anbefaler, at du venter med koffeinen, indtil du har trænet om morgenen, eller som minimum til et par timer efter du vågner. Kaffe er vanddrivende, og da du allerede har mistet væske, når du vågner, er det bedst at starte dagen med at rehydrere med vand, siger han. "Sørg for at hydrere med vand før og under træningen," tilføjer han. Så kan du nyde din morgenkaffe og vælge en lettere type, som har et højere indhold af antioxidanter. "Jeg kan godt lide at lave det, jeg kalder vikingekaffe efter en HIIT-træning," siger model og opskriftudvikler Silja Danielsen, der har base i New York. "Den er tilberedt med kollagen og kardemomme, et krydderi, der fremmer fordøjelsen."  "Søvneksperter anbefaler, at man ikke drikker koffeinholdige drikkevarer i mange timer før sengetid, da stimulansen kan påvirke søvnmønstrene negativt i op til 12 timer."

3: DRIK VAND, NÅR DU SPISER

Det er vigtigt at drikke vand med jævne mellemrum, men især i forbindelse med måltider. Forskning viser, at det fremmer fordøjelsen og hjælper kroppen med at optage næringsstoffer. I løbet af dagen er der fokus på fødevarer som paranødder og fisk, der er rige på omega-3, som indeholder næringsstoffer som selen og magnesium, der bidrager til en god søvn.

4: PRØV EN GOLDEN LATTE OM EFTERMIDDAGEN

Efter frokost bør du vælge en koffeinfri drik, da stoffet kan blive siddende i kroppen i op til seks timer og gøre det sværere at falde til ro. Prøv i stedet denne læskende veganske opskrift. "Jeg kan godt lide at drikke denne drik om eftermiddagen eller tidligt om aftenen, fordi den giver mig energi, men stadig giver mig mulighed for at falde i søvn," siger Danielsen. Den er et godt valg, fordi den er fremstillet af gurkemeje, som er et antiinflammatorisk krydderi, der kan hjælpe med at regenerere musklerne. Desuden kan "gurkemeje hjælpe med at sænke kropstemperaturen og gøre det nemmere for dig at falde i søvn," påpeger Winter.

5: TAG ET GLAS VAND LIGE FØR SENGETID

Krampe i benene på grund af dehydrering kan forstyrre din søvn, og derfor er det en god idé at drikke væske før sengetid. Det er en misforståelse, at du vågner og skal på toilettet, hvis du drikker noget før sengetid, tilføjer Winter. "Medmindre du har en blærelidelse, vågner du i de fleste tilfælde på grund af ekstern stimuli, f.eks. et rum, der er for fugtigt. Og fordi du allerede er vågen, føler du, at du har brug for at gå på toilettet."

Klik her for at se opskriften på gylden mælk

Optimal sundhed er en ligesidet trekant af fysisk kondition, ernæring og søvn. Furthermore og DUXIANA har indgået et samarbejde om at levere en række artikler, der hjælper dig med at prioritere denne trekant og dermed optimere din præstation. Læs alle artiklerne fra  Furthermore her , og gør dig klar til en opvågning.

Relateret